Алхимия

Алхимия

Векове наред алхимията се е превърнала в синоним на придобиване на богатство – чрез всеобщото схващане на преобразуването на олово в злато; или безсмъртие – чрез откриване на хапче за вечен живот.

Как винаги на човечеството му се иска да получава всичко без усилие,
като с магическа пръчка?

Но това възприятие за алхимията като наука за придобиване на богатство и вечен живот е до голяма степен погрешно: произтича от объркване на метафорите на оригиналната алхимия с реалността . В резултат на векове търсене на лесния начин на живот алхимията се превърна в псевдо-наука за превръщането на оловото в злато, откриване на следващото хапче за подмладяване или за лекуване на човешките болести породени от нашият несъвършен вътрешен свят.

В наши дни алхимията се смята за нещо странно, дори малко окултно; реликва от тъмните векове. Но в тази неясна, архаична философия може да се намери огромна мъдрост.

Какво е духовна алхимия?

Противно на общоприетото схващане, алхимията не е дейност за трансмутиране на неблагородни метали в злато – вместо това, това е тайната наука за просветлението и вътрешното освобождение. Алхимията е учение за откриване на вътрешното “злато”; наука за  овладяване на скритите закони на природата и хармонизирането с на човешкото с тях.

Aurum Nostrum Non Est Aurum Vulgi: Нашето злато не е обикновено злато. – казва алхимикът

Независимо дали разбирате Алхимията като наука или като инструмент за духовна трансформация, в крайна сметка алхимията се занимава с вътрешната промяна и израстване.

Докато физическата алхимия се занимава с промяна и трансформиране на свойствата в материята, духовната алхимия се занимава с освобождаването на вашето духовно Аз, което е уловено във вас от нерафинираните части на вас (например вашите страхове, лични убеждения, отвращение към себе си и т.н.) . Духовната алхимия е много по-многостранна.

Може би най-завладяващият аспект на духовната алхимия е нейната цел: да ви освободи от основните ви рани, основни вярвания  и други саморазрушителни личностни структури, за да живеете свободно и безпрепятствено в хармония с със себе си и света около вас.

Съществуването в „чисто същество“ или душевното осъзнаване е крайното състояние на трансформация – златото – на духовната алхимия. Той се опитва да преструктурира вашата личност и различните нива на привързаност, избягване и идентификация, които притежавате.

Карл Юнг за Алхимията

Тези дни можем да благодарим на известния психиатър К. Г. Юнг за продължаващия интерес към алхимията. Голяма част от неговата теория е силно потопена в богатата символика на алхимията, създавайки цветна и сложна пътна карта, чрез която можем да се научим да се измъкнем „от собствения си път“, да спрем да бъдем наши собствени врагове и да позволим да разгърнем пълния си потенциал.

Известният швейцарски психиатър Карл Юнг е общопризнат като основен защитник и популяризатор на алхимията. Той твърди, че е забелязал много от символите, открити в алхимичните текстове, мистериозно се появяват в сънищата на пациентите му – повечето от които нямат предварителни познания за алхимията.

Той заключава, че алхимията е превъзходен израз на универсалните символи на живота и следователно е високоефективен инструмент за психологическо прозрение. Materia Prima, The Philosophers Stone и Gold са най -известните символи, свързани с алхимията.

Materia Prima (Първична материя)

Materia Prima (или „първична материя“) е алхимичен символ, който отразява схващането, че цялата Вселена произхожда от примитивна, безформена основа. Идеята за „Materia Prima“ може да бъде проследена до Аристотел, който разбира, че има сила, която държи всички други форми в съществуване заедно, но самата тя е невидима – в наши дни в различните учения се нарича по различен начин: „Свети Дух“, Прана, Чи, Ки, Етер и тн. Тази невидима утроба или невидима сила е поле с чист потенциал, което може да възникне само когато е въплътено в „форма“.

В Алхимията „Materia Prima” или първичен материал е този, който е останал, след като сме намалили материята в нейната най -чиста същност. Това е мощен психологически символ, защото описва вътрешния процес на достигане на „основна реализация“ или с други думи осъзнаване на първопричината за вяра или травма в нас.

Кратка историята на алхимията

Средновековната химическа наука и спекулативната философия, фокусирана върху опита за промяна на по -малко ценните метали в злато, за намиране на универсален лек за болести и за откриване на средство за удължаване на живота за неопределено време, се нарича алхимия . Практикува се в голяма част от древния свят, от Китай и Индия до Гърция. Алхимията мигрира в Египет и по-късно е възродена в Европа от 12-ти век чрез преводи на арабски текстове на латински. Средновековните европейски алхимици са направили някои полезни открития, включително минерални киселини и алкохол. Възраждането доведе до развитието на фармакологията и до възхода на съвременната химия.

Алхимията по нашите земи през вековете до днес

Колкото и да е странно за самосъзнанието на днешния българин, от както свят светува нашите днешни български земи са били един от основните духовни центрове, от които е тръгвал всеки един духовен импулс по тези част на света и на запад. Може да потвърдим това както с Орфическото учение; Богомилството, което завладява цяла Западна Европа; както и миналият век учението на Учителя Беинса Дуно. Имено тези факти могат да ви подскажат, че по нашите земи са живели, и живеят днес много посветени хора.

Един от примерите  е основателя на Богомилското учения – Боян Мага (син на цар Симеон Велики). Както може да се досетите и от името му “Мага” значи той е владеел великото Херметично познание, с което е можел по думите на неговите съвременници да се трансформира във вълк или във всякакъв друг земен звяр.

Друга посветена българка живяла по днешните земи миналият век е Преподобна Стойна. Твърди се че тя също е прероден Богомил. Преподобна Стойна е била първо отлична пророчица и лечителка. По думите и дневниците на нейни приближения, са я заварвали да медитира във въздуха, на няколко педи от земята, така както може да видите и левитацията на будисткия монах във това видео

Алхимията днес

Днес Алхимията има много последователи и практикуващи, но те членуват в тайни групи, така както винаги са практикували извън полезрението тълпите.

Съществуват различни алхимични форуми и фейсбук групи в които може да се включите и да следите дискусиите. Вярвам че ако ви е писано ще попаднете на точното място.

По форумите и сайтовете които съм попадал има много различни изображения и алегорични текстове, в които е завоалирана квинтесенцията на философския камък. За да бъде разбрано дадено послание трябва да имате много добро ниво на познание на Алхимичната символика, както и херметичните и окултни принципи.

Може би най-добрия алхимичен и херметичен портал портал, на който съм попадал е Hermetic.com (Портал за Херметизъм) – hermetic.com

Автора е написал редица книги по темата в последните 30 години.

В заключение може да кажем че  първата стъпка в към усвояването на алхимичните принципи е постигане на вътрешна чистота, това е най-важната стъпка към просветление и вътрешно израстване.

Източници:

lonerwolf.com/spiritual-alchemy
merriam-webster.com/dictionary/alchemy

Иван Петров

Здравейте, Аз съм Иван и съм странник и изследовател по пътя към истинското ни "АЗ" и към творческото начало на творението, в което живеем всички ние. Използвам този блог за взаимопомощ, за да споделя с вас всичко това, което оставя отпечатък в душата ми по време на пътешествието. Вярвам че всеки от нас стъпва сам по своя път, но всички вървим душа за/до душа! [ВИЖ ПРОФИЛА НА ИВАН ПЕТРОВ]