Аюрведа

Аюрведа

Скъпи приятели,

Целта на тази страница  е да представлява лесен практически наръчник по Аюрведа, който ще ви помогне да приложите знанието, което научите максимално лесно в живота си. Стремим се да ви разясним максимално лесно принципите на Аюрведа, за да ги приложете във вашето ежедневие като начин на живот, активности и хранителна култура, за да живеете в хармония и радост със себе си и в обкръжаващата ви среда.

ВАЖНО: Секцията за Аюрведа в сайта ни е плод на наши дългогодишни изследвания и опит не само в Аюрведа, правилно хранене и физическо здраве, но и в духовно израстване. Ние от Земя и Небе .БГ не сме лекари, диетолози, психолози, нито народни лечители, или духовни гурута. Ние споделяме с вас тази информация, защото вярваме че може да ви е полезна и да промени живота ви за добро, но по никакъв начин не се обвързваме  и носим отговорност за  каквито и да са резултати, ако решите да приложите това или което и да е учение на практика в живота ви. Съветваме ви преди предприемането на каквато и да е промяна в начина ви на хранене и активност да се допитате до вас самите ако сте постигнали пълна осъзнатост, или да се съветвате с лекар специалист. Отговорността за начина ви на живот и хранене остава във вас! Проверявайте всяко едно нещо през призмата на вашите вътрешни усещания много внимателно!

С най-топли чувства,

Екипът на Земя и Небе .БГ

Наръчник по Аюрведа

Какво е Аюрведа и как да започна (за 2 минути)

Буквално от индийски език Аюрведа означава “Наука за Живота” и се датира на повече от 5000 г. Повечето хора свързват Аюрведа с храненето и хранителните режими според всеки тип човек, но тя обхваща и целия начин на живот, общуване и активност с и в обкръжаващата ни среда.

Аюрведа е наука за живота, която има индивидуален подход към всеки човек за това как да постигне хармония, вътрешен баланс и израстване чрез начина си на живот, общение с обкръжаващата му среда и хранене.

Като наука за цялостен правилен начин на живот, в Аюрведа се вярва че няма универсално решение за всеки човек. Това което е правилно за един човек може да е не-добро за друг. Това е така, защото всички ние дори и еднакви като вид, сме изградени в различна комбинация от елементите, които ни изграждат.

Във всички древни науки (така и в Аюрведа) се вярва, че целия материален свят, в който живеем е изграден от 5 основни елемента (стихии): Етер, Въздух, Огън, Вода и Земя. Различната комбинация от тези 5 елемента създава уникална същност (Пракрути) на всеки човек.

Различните същности  се обобщават в 3 основни типа (Доши): Вата, Пита и Кафа (Капха), както и различните комбинации между тях.

Петте основни елемента се съчетават в различни комбинации в нас като физически и духовни същности и така ние се проявяваме в 20 основни качества, които се разделят основно в 10 двойки 2х2: 

 • Лекота / Тежест
 • Топлина/ Студ
 • Влажност / Сухота
 • Грапавост / Гладкост
 • Течност / Плътност
 • Бързина / Бавност
 • Тънкост / Широчина
 • Подвижност / Неподвижност
 • Слуз / Липса на слуз
 • Мекота / Твърдост

Така много често, проявявайки повече или по-малко от тези качества всяко едно валидно за една или друга доша, ние проявяваме нас в заобиклящата ни среда. Така тези качества формират в нас три основни състояния на ума (Гуни): Благост, баланс (Сатва); Промяна, сътворяване (Раджас); Тъмнина, разрушение (Тамас).

Аюрведа установява, че същностите (качествата) на различните Доши или комбинации  между тях се повлияват различно както от различния начин на живот, но и от храната, която се приема. Всеки от основните видове вкусове: сладък, кисел, солен, лютив, горчив и стипчив влияе различно положително или отрицателно според зависи моментното състояние, което се намира даден човек.  Затова дадена храна един път може да лекува, друг път да предизвиква дисбаланс.

Като кратък извод от всичко написано по-горе, разбираме, че намирайки правилната комбинация от начин на живот, активности и хранене, ние можем да балансираме тялото си и ума в най-оптималното състояние така че да живеем живот изпълнен със радост и хармония. Това ни учи Аюрведа!

Започнете вашето пътешествие към живот в радост и хармония с помоща на Аюрведа, като разберете повече за самите вас. Направите нашия безплатен Аюрведа тест сега! 

Може да прочетете подробно за 5-те елемента, основните вкусове, доши, качества, начин на хранене, активности, лечение с Аюрведа и други по-долу!Са

БЕЗПЛАТЕН

АЮРВЕДА ТЕСТ

ВАЖНО – Преди да започнете да прилагате Аюрведичните принципи в живода си, вие трябва да знаете, кой тип е вашата Доша: Вата, Пита, Кафа или каква комбинация от тях. Кликнете на бутона в съседство да направите своя безплатен аюрведичен тест!

Направи безплатен Арведа тест!

Аюрведа принципи за (20 минути)

Целта на следващите редове по-надолу е да ви запознаем с основните Аюрведа принципи в рамките на 5-10 минути след което ако тази велика наука ви развълнува ще може да задълбочите познанието си с нашите подробни ресурси по всяка една тема.

Петте Стихии (Елемента) и Аюрведа

Всичко в материалното творение на твореца, в което живеем и ние започва от петте стихии …

Тези пет елемента изграждат нашето тяло и всичко около нас. Така и храната.

Тези пет елемента според Аюрведа имат много важна зависимост за нас като човешки същества и тук има едно основно правило:  „Ако в моето тяло преобладава един от тези елементи и аз поемам още от този елемент тогава излизам извън баланс.

Кои са петте елемента: Етер, Въздух, Огън, Вода и Земя

петте стихии

В своята си същност тези пет елемента са основните сътворяващи сили в битието:

ЕТЕР: Етера е основната живототворяща енергия. Асоциира се със великото съзнание което създава пространството – задава формите и пространствата, които притежават предметите. Етера събира частиците енергия и ги превръща във видима материя. Етера е първоначалната сътворяваща сила. Тази сила вдъхва живот във всяка материя и нематерния. В различните учения тя се нарича по различен начин: Прана, Ки, Чи, Свети Дух, а учените материалисти я наричат Оргон или Етер. За материалните хора Етера е трудно обясним, защото той не може да се усети с петте сетива, но е истинска благост за хората, които разпознават въздействието му във всичко живо, което ни заобикаля. Когато прозреш тази сила, ще можеш да видиш всичко невидимо след време.

ВЪЗДУХ: Въздухът се асоциира с движението. В нашето тяло всичко, което се свързва с движение това е въздух. Всичко, което се придвижва в тялото ни там се проявява въздуха, дори и храненето. Въздуха е лек и ефирен. Не се задържа на едно място. Той събира и предава информация от различни места. „Вятър го вее на бял кон“ казваме ние за хората, които не се задържат на едно място. Хората на въздуха обаче често са самовглъбени и търсят върховния смисъл. Те слабо се интересуват от земните неща. Въздушните хора са бързо подвижни и бързо се усещат от „къде духа вятъра“. Техен най-голям мъчител и студа. Те са крехки и често може да ги видите много облечени и на завет през студените месеци. Те не могат да носят „тежести“ и затова бързо се освобождават от тях, което е доста здравословно като цяло. Така е и с думите и мислите. Не ги задържат.

ОГЪН: трансформира материята. Огъня трансформира формите, задава форма или губи форма. Огъня може да направи и нещо пепел ако го прегори. Огъня е в основата на метаболизма, който трансформира и храната, от груб във фин вид за да нахрани и клетката. Няма как клетката да поеме храна тя поеме нещо извлечено от храната благодарение на огъня. Това е благодарение на храносмилателния огън, който е така важен в Аюрведа. От тук се получават много проблеми, ако имаме слаб храносмилателен огън. Огъня гори и боклуците, които са се натрупали от преяждане от предни пъти. Този огън на фино ниво се проявява в сила на нашия ум и разум. Огъня се появява и като знание. Когато имате вътрешен огън вие може да трансформирате и другите хора. Често казваме за хората, които са въздействащи че те са много огнени. Огнените хора са много директни в изказа си. Не си мерят много думите и не се притесняват да спорят. Силата на ума е при тях.

ВОДА: Водата е тази сила, която е офанзива на огъня. Тя потушава огъня. Водата създава мекота. Тя обединява всичко, така както водата придърпва и обединява всичко и тече към центъра на световния океан. Тук дори има много по-дълбок смисъл, но не е целта на тази статия. Хората, които имат водния елемент в себе си често са свързващи и обединяващи в комуникацията. Водата усвоява и поглъща. Хората с засилен воден елемент са по приемащи. Водата е в центъра  на създаването на живота при оплождането на жената. Ако жената има слабо изразена вода, може да има проблем със зачатието. Водата е в основата на чувствата. Затова и хората със засилена вода са много емоционални и проливат често много сълзи. В изказа си хората със засилена вода са много благи и меки. Приятно се говори с тях. Но те са по-бавни ако трябва да свършат нещо.

ЗЕМЯ: земята е твърдото и устойчиво състояние на материята. Елемента земя се проявява чрез костната ни система, зъбите и емайла им. Чрез костите стоим изправени. „Закостенял човек“, казваме ние българите. Хората с много земя са много устойчиви и стабилни, но често в тази си устойчивост те не се адаптират на промените които се случват в средата около тях и често това им носи проблеми. Имат много устойчиви мисли и често много трудно ще си сменят мнението подаден въпрос. Може да се разчита на думата им.

Видяхте тези пет елемента как изграждат нас хората, но те изграждат и всичко около нас.

Тук е важно да се разбере, че всеки от нас притежава качества от всичките елементи в различно съотношение. Така в един човек преобладава повече от един елемент а при друг човек или друг. Така всички ние сме различни не само по рождение, но и в моментното ни състояние по някога особено когато сме в дисбаланс.

Друго важно нещо, което бива да отбележим е че силата на елементите не се отразява само на физическо ниво, но и на ниво съзнание, което определено дава своето въздействие на мислите и действията на дадения човек.

Прочетете повече за петте стихии (елемента).  

Трите Доши в Аюрведа

За да разберем, какво е полезно за нас като храна и активности ще трябва да разгледаме подробно концепцията за трите доши:

В Аюрведа петте  елемента, които разгледахме по-горе се комбинират в три основни състояния.


Според начина на комбиниране на отделните елементи се получават трите основни доши, за които ще прочетете по-подробно по-долу.

Прочетете внимателно и трите типажа. Много по-вероятно е да откриете себе си в повече от един от типажите, като не всяка характеристике от даден типаж да присъства и при вас.

 

ВАТА ДОША:
Вата доша  се образува като се съберат етер и въздух.
Това е състояние се проявява силно когато имаме силен въздух в нас.
При Вата отсъства огън, вода и земя – тоест тя е студена, суха и лека.
Основните качества на Вата, които се проявяват са: подвижна, суха, неустойчива и студена.
Вата често са високи или ниски и слаби, хилави.
Най-характерно за Вата е сухотата в кожата.
Косата не е плътна, не е гъста, не е обемиста, има тънък косъм.
Гласа при Вата не е плътен мощен, а е слаб, сух глас. Липсва силата силата и мощща.
Очите са със слаба секреция. Често се възпаляват.
Вата се проявява в тялото там където е сухо. Там, където има влага в тялото там е намалена.
Нервната тъкан е суха и това пречи да се провеждат нервните импулси. Хората са по-нервни. Често може да има проблеми с нервите. Трудно заспиват. Лек сън. Лесно се събуждат. Това е заради повишената сухота. Липсва вода.
Вуздуха обича да се настанява в корема и гениталиите. Затова когато доминира вата често се проявява чрез запек.
Вата по природа е зиморничава. Обича да се препича на завет.
Когато е студено и ветровито тогава това са лоши условия за вата. Често тогава се появява тревожност. Нерешителност.
Тази студенина се отразява лошо на храносмилането. Има слаб храносмилателен огън. Вата доша трябва малко да се храни защото не може да храносмила добре.
Вата боледува най-често от всичките доши, защото много се храни и не може да храносмила.
Вата са ангажирани с много дейности на веднъж. Често тогава набързо поемат много храна и това е проблем. Хората от този типаж се хранят бързо и често накрак.

ПИТА ДОША:

Пита  е огнената доша. Изгражда се основно от елемента огън и малко вода.
От гледна точка на храненето Пита доша има възможността да храносмила най-добре. Питите могат да ядат най-трудно смилаемата храна.
Това обаче е склонност към възпалително процеси. Ние българите казваме ВъзПаление.
Има закон в Аюрведа който казва: „подобното се привлича от подобното“.
Пита се привлича към солено, кисело и люто, което пали огъня. Това прави възпаления. Пита трудно се оправя с киселини и възпаленията.
Когато Пита се прехрани с грешна храна прави често повишена киселинност, гастрит язва, това е заради киселинността и огъня. Това са честите проблеми на Пита. Това провокира ферментации в червата. Затова често може да имат бърз позив да освобождава към тоалетната. Българите често казваме на такива хора че са кисели, люти, пиперливи и др.
Външни белези на пита са: Относително правилност като тяло. Среден ръст, средни килограми, правилни черти на тялото. Златно сечение в лицето. Това прави привлекателно тяло. Тяло с хармония и красота и привлекателност. При мъжете, на ранни години косата оплешивява. Това говори за много огън.
Този повишен огън на емоционално ниво, се проявява като гняв. Лесно се палят като кибрит. Лесно се гневят. Кибритлии, казваме българите.
Пита обичат да подреждат и нареждат. Имат склонност към подреденост. Огъня твори форми. Пита имат отношение към формата и правилността на подредбата.
Често са критикуващи. Виждат недостатъци във всичко. Затова обичат да дават съвети и акъл. Често спорят за да могат да покажат силата на своя ум и знание. Умът е проявление на огъня.

КАФА ДОША:

Кафа доша е комбинация между вода и земя.
Заради това, че водата и земята са студени и плътни, това се формира и в тялото на кафа, твърдо течно плътно и солидно тяло. Сочно тяло, мазно, повече килограми, заобленост.
Кафа може да бъде и без илишни килограми, но може и да е човек тип гардероб. Широкоплещест, тежки кости висок едър, гъста  коса с лъскава. Здави зъби. Блестяща усмивка. Големи влажни очи.
Кафа са по-чувствени и сантиментални, по меки. Това идва от водата. На ниво ум, водата придава спокойствие умиротвореност. Обич благост.
Тъй като двата елемента земя и вода са плътни и студени, затова от гледна точка на хранене, храносмилателния огън е слаб. (На Вата е най-слаб храносмилателния огън.) Кафа също не трябва да ядат повече. Трябва да се контролират.
Проблем при Кафа, е че са склонни да вървят по отъпкани пътечки само, да влизат в ритъм и повторяемост, това определя и битието на Кафа.
Трудно прави важни промени. Движи се по плавно и гладко. Обича стабилност повторяемост, бавност.
Кафа не мое да свали килограми лесно. Затова кафа тряба да има динамика в живота, динамични спортове. Йога и бавно тичане не стават само. Трябва да е бързо и динамично. Само диета за отслабване не е достатъчно.

Някои пояснения относно трите доши …

Четейки характеристиките на всяка една от дошите виждаме, че всеки от нас има характеристики и от трите доши.  Въпроса е коя доша преобладава. Това най-лено може да се установи като направите ТЕСТ ЗА ОПРЕДЕНЕ НА ДОШАТА. Възможно е по някога две от дошите да са еднакво влияние на тялото. Тогава има двудошов типаж. При тези доши  е по- трудно да се съобразяват при хранене. При най-силната доша, която ни преобладава в нас, конкретния елемент от нея ни създава най-много проблеми. Затова за да ограничим тези проблеми е необходимо да полагаме усилие,  да не се натрупва конкретния елемент в тялото ни.

Знаейки тези качества и проявления, на отделните елементи, ние можем да видим кой елемент в нас е в дисбаланс и да му противодействаме, за да намалим влиянието му и да го балансираме.

Храната, с която ще се храним трябва да е съобразена с преобладаващата ни доша в момента. В противен случай има голяма опасност да започнем да се храним с неправилната храна, която да ни дисбалансира още повече.

В Айюрведа има закон: „Подобното привлича подобното“.

Често Вата започва да се храни със сухоежбини, което я дисбалансира, често не яде на масата, това постоянно движение и бързане я дисбалансира и тогава започват проблемите за Вата.

Пита има склонността да се привлича от люто, солено кисело, това започва да прави проблеми с огън и киселинност.

Кафа обичат да седне на масата да си похапне и пийне обилно, бавно, като ритуал и това прави проблем, че се усилва земя и вода, получава се преяждане и не може да се изгори приетата храна и се натрупват токсини.

Затова трябва да подбираме храната и активностите спрямо дошите, и моментното състояние.

За да определите вашата доша, направете
БЕЗПЛАТЕН АЮРВЕДА ТЕСТ ТУК.

След като знаете вашта доша, може да видите комбинацията от какви качества проявяват различните доши …

Безплатен Аюрведа тест

Основни качества и състояния

Петте основни елемента се съчетават в различни комбинации в нас като физически и духовни същности и така ние се проявяваме в 20 основни качества, които се разделят основно в 10 двойки 2х2: 

 • ЛЕКОТА (Олекотява, намалява) / ТЕЖЕСТ (Подхранва)
 • ТОПЛИНА (разтяга, отваря) / СТУД (Свива, блокира)
 • ВЛАЖНОСТ (свързва или слепва) / СУХОТА (изсушава, разделя)
 • ГРАПАВОСТ (стърже) / ГЛАДКОСТ (лекува)
 • ТЕЧНОСТ (разрежда, разтваря) / ПЛЪТНОСТ (концентрира)
 • БЪРЗИНА (премахва, извежда) / БАВНОСТ (облекчава, успокоява)
 • ТЪНКОСТ (отваря) / ШИРОЧИНА (затваря, пълни)
 • ПОДВИЖНОСТ (активира, улеснява) / НЕПОДВИЖНОСТ (задържа)
 • МАЗНО (слуз, обвива) / ЧИСТО (чисти)
 • МЕКОТА (омекотя) / ТВЪРДОСТ (втърдява)
Сами може да се досетите че всяко едно от качествата може да е полезно когато е в баланс, но може да е и причина за проблеми ако излезе извън баланс.

Проявявайки повече или по-малко от тези качества всяко едно валидно за една или друга доша, ние проявяваме нас и в заобикалящата ни среда. Така тези качества формират в нас три основни състояния на ума (Гуни): Благост, баланс (Сатва); Промяна, сътворяване (Раджас); Тъмнина, разрушение (Тамас).

Какво представляват 3-те основни Гуни и какво състояние представлява всяка една от тях?

Сатва – (благост, баланс, хармония) – тази божествена енергия, която подържа нещата в равновесие, носи хармония. Задържа разрушителния процес и възпира постоянните стремежи за действие и промяна, когато са извън баланс. Сатва помага да сме по-благи. Олицетворява се с радост, щастие, справедливост, честност, състрадателност, не причинява страдание. Тя е хармонична статична.

Раджас – (сътворение, промяна) – Раджас формира материята. Ние се движим, говорим, ние се привързваме към резултата. Раджас ни кара така да вършим нещата, че да получим конкретен резултат. Тя е обвързана с напрежение в отношенията.  Раджас е много полезна енергия е защото действаме, но извън хармонията се вкопчваме в конкретна форма и количество резултат. Това вкопчване може да прегори както самите нас, така и отношенията с хората около нас. Раджас е причина за формите в този свят. Това е силата, която сътворява всичко ново.

Тамас – (тимнина, матилка) – тежка, като утайка. Не позволява на разума ни да вижда светлина, да виждаме кое е добро, кое зло, кое е вредно и кое полезно. Тя не позволява някой да дава ъгъл. Не признава истини, не признава чуждо мнение. Това е разрушително. Това е силата която разрушава. Така че нищо не е вечно заради Тамас.

За да разберете сравнителната взаимовръзка между, дошите, елементите, и гуните създадохме следната графика:

Доши - Елементи (Стихии) - Гуни - качества

В следващата таблица може да видите различните състояния проявявават различните доши при състояния на една от трите гуни.

Доши и Състояния - Земя и небе

За да живеем в баланс и в хармония със себе си и средата около нас трябва да засилваме влиянието на Сатва и да развиваме качествата, които тя олицетворява, така ще имаме ясен ум и разсъдък за да може да адекватно да се позиционираме в света. Разбира се ако искаме да творим ние ще трябва да се възползваме от силата на огъня за да може да трансформираме и изграждаме нови неща в живота си, но не трябва да се оставяме да застиваме във формите, или пък вечно да отричаме всичко и да сме готови да го разрушим. Тоест трябва да усилим нашата сила на баланс.

След като знаем основните качества и състояния, нека видим как те могат да се провокират или балансират чрез силата на вкусовете на различните храни и вкусове:

Шестте основно вкуса в Аюрведа

Как да разпознаем подходящата храната за нас след като знаем своята доша?

В Аюрведа хрнаата се проявява със своя вкус:

Шестте основни вкуса в Аюрведа са: Люто, Солено, Кисело, Стипчиво, Сладко и Горчиво

Всеки един от вкусовете се образува в комбинация с основните елементи. Така знаейки кой вкус от кои елементи се образува може да се ориентираме, кои храни с кои вкусове са подходящи за нас.

 • ГОРЧИВО – комбинация от Етер и Въздух
 • СТИПЧИВО – комбинация от Въздух и Земя
 • ЛЮТО – комбинация от Огън и Въздух
 • СОЛЕНО – комбинация от Огън и Вода
 • КИСЕЛО – комбинация от Огън и Земя
 • СЛАДКО – комбинация от Земя и Вода 

Някои пояснения:

Сладък вкус – сладкото, което е съставено от елементите земя и вода, които изграждат Кафа е противопоказно за хора в състояние с Кафа извън баланс. То е подходящо за Вата и с леко внимание за Пита тъй като някои сладки храни имат киселинност. Сладкото има охлаждащ ефект и като качества е мазно и тежко (заземява добре след духовни практики). Има подхранващ и анаболичен ефект, подмладява, тонизира.

Кисел вкус – киселото не е подходящо за Пита и Кафа, тъй като се съставя от земя и огън. То обаче е много подходящо за Вата защото има затоплящ и заземяващ ефект. Като качества е мазно и тежко. Подобрява апетита и храносмилането, и има газогонен ефект.

Солен вкус – соленият вкус е не е подходящ за Кафа и Пита, тъй като е съставен от Вода и Огън, но е много подходящ за Вата, която има нужда от топлина и малко вода. Има затоплящ ефект и като качества е мазно и тежко. Задържа вода, овлажнява, подобрява апетита и храносмилането.

Горчив вкус – горчивият вкус е противопоказен за Вата, тъй като е съставен от етер и въздух които са основния състав на Вата. Горчивото обаче е полезно за Пита и Кафа, тъй като създава сухота и лекота. Прочиства, изсушава и е полезно в малки дози.

Лют вкус – лютия вкус е противопоказен за Вата и Пита, тъй като е съставен от въздух и огън. Този вкус е полезен за Кафа. Създава горещ ефект и като качества е сух и лек. Лютото, преобразува слузта и подобрява кръвообращението.

Стипчив вкус – Стипчивия вкус не е подходящ за Вата, тъй като е създаден от земя и въздух  и изстудява. Стипчивото обаче е подходящ за Пита и Кафа, тъй като създава сух и лек ефект. Предизвиква стягане на устата, абсорбира, прочиства и лекува.

СХЕМА НА ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ ВКУСОВЕ

За Вата

 • Не са подходящи: Горчиво и Стипчиво
 • Внимание към: Люто и Сладко
 • Благоприятни: Кисело и Солено

За Пита

 • Не са подходящи: Люто, Кисело и Солено
 • Благоприятни: Горчиво и Стипчиво
 • Внимание към: Сладко

За Кафа

 • Не са подходящи: Сладко, Солено
 • Благоприятни: Люто, Горчиво и Стипчиво
 • Внимание към: Кисело

шесте-вкуса-Аюрведа

Когато знаем, кои вкусове за коя доша са подходящи трябва да проучим в коя храна, кой вкус преобладава и така може да се ориентираме към продуктите.

ВАЖНО! За да се ориентирате за вкусовите качества на всяка храна може да сверявате тяхното въздействие в
ТАБЛИЦАТА С ПОЗВОЛЕНИ ХРАНИ ТУК.

Днешно време хората много се притесняват какво меню да подберат, или да не преядат или да не останат без някои важни вещества за тях. Правилото е, че ако ние си подберем правилно и разнообразно храната според дошата ни, ще имаме правилен баланс на необходимите вещества също.

Относно преяждането правилото е много просто: Храната която максимум може да ядете на едно хранене, за да може да я обработите трябва да се побира в двете ви шепи като ги съберете една в друга. Това включва първото, второто и третото.

Ако обичаме дадена храна, но тя не е полезна за нас, това което може да направим е да я балансираме чрез подправките, за въздействието на които ще може да видите подробно в таблицата с храните.

Лечение с Аюрведа

Като стигнахме до лечението с Аюрведа, ще ви издигнем на значително по-високо ниво от колкото вървеше темата до момента защото ни се иска да ви разширим още представите. Или поне на някои от вас.

Ние от Земя и Небе гледаме на здравето като  състояние, в което ние се радваме не само на здраво тяло и здраве на физическо ниво, но и на здраве на енергийно, чувствено, ментално и духовно ниво.

Повечето хора правят огромна грешка, като се опитват да подобрят здравето си като лекуват само тялото си. Жалко е че повечето хора дори си мислят че могат да лекуват, като лекуват само тялото на човек. Това, което се получава е че лекувайки тялото си само, проблема се появява отново, дори често се влошава.

Като малък коментар: мога да ви гарантирам, че може да ядете само здравословна храна и пак да сте болни ако вярвате че ще се разболеете от нещо.

Посветените във вечното познание учители ни учат, че ние хората сме много повече от това тяло, което виждаме с очите си и може да пипнем с ръцете си.

Ние хората сме многоизмерни същества, които живеем на няколко нива едновременно. Нашето тяло е това, което живее в триизмерния свят, но това тяло има една енергийна обвивка Аура, която, ако притежавате минимални енергийни усещания, може лесно да усетите. След това има много невидими нива, в които пребивава нашата душа, а в още по-високите нива пребивава нашият дух (нашето истинско Висше Аз). Дух, душа и тяло, това триединство, за което може да прочетете на много различни места. Тоест това е като скачен съд. Ако пречистите водата на най-високото ниво, надолу ще тече чиста вода. Затова е важно да знаете как може да достигате по-високите нива.

Темата е много дълга.

Исках да ви споделя това, което за много от вас свикнали да вярват на това, което могат да видят и пипнат ще е налудничаво, но така ви провокирам да се интересувате повече и да откриете как бихте могли да подобрите здравето си на по-високите нива.

Истинското здраве ще започне да се случва тогава, когато започнете да виждате въздействието на невидимите неща и като изправите мислите си и ги изчистите от погрешни програми.

Провокирам ви с тези мисли, за да не се задоволявате с повърхностното знание на днешната психология и психиатрия, в които ще ви учат на някакви повърхностни практики как да запазите егото си, или пък ще започнат да ви дават хапчета, за да подтиснат истината, която душата ви се опитва да изкара на яве, за да ви помогне. Вие криете  истината от самите себе си, но не ви се получава. Ако я потискате денем, тя идва нощем на сън.

За вашето психическо здраве искам да ви дам няколко направления за работа, които са в основата на всички духовни учения като: медитация, изграждане на вътрешна духовна чистота, йога (или други енергийни движения), молитви и много други практики …

Запомнете. Ако излекувате душата си, ще сте винаги здрави!

Идеята е проста за разбиране – първо изчистваме водата от водоизточника по-горе и после пием чиста вода.

Ако все пак някой от вас не е склонен да извърви пътя към своето собствено цялостно здраве сам, то преди да вземете следващото хапче, може да се опитате да подобрите здравето си, като се възползвате от принципите на Аюрведа, които разгледахме до момента. Тези принципи ще ви помогнат да се лекувате не само на физическо ниво, но и ако имате добра осъзнатост ще усещате влиянието им и на нравствено ниво.

Знайте че и в България има Аюрведа клиники, както и много други методологии и практики за алтернативно лечение, които могат да ви помогнат да подобрите здравето си.

Нашата мисия е да покажем на хората че могат да са здрави само като живеят правилен начин на живот, така няма да изпиете нито едно хапче повече.

Ние ще се постараем с годините да развиваме тази секция и да ви дадем решения, с които ще може да лекувате различни заболявания с принципите на Аюрведа.

За финал: ако имате нужда от медицинска помощ и все още не вярвате в невидимия вселенски разум, то е по-добре да потърсите лекар, на който вярвате, че ще може да ви помогне. Пиша ви това, защото вярата е по-голямата част от лечението, другото е разкаянието, молитвата и промяната на грешния модел.

Как да приложим Аюрведа в ежедневието си?

Първо преди да приключим със заключителни думи нашата секция за Аюрведа, бих искал да ви споделя няколко основни неща:

Направихме тази секция с ясната идея, че няма да предава на 100% учението на Аюрведа, тъй като първо учението е огромно и няма как да го развием в една секция с няколко публикации. Нашата основна цел беше да ви запознаем с основните принципи на Аюрведа, и да предизвикаме вашето вътрешно търсене и осъзнаване на процесите в самите вас или около вас, като вече разполагате с това знание.

Още нещо – ние тук в България живеем на хиляди километри от Индия, а има едно основно правило, че човек трябва да разчита на местната храна и обичаи, защото те са доказали че народа на това място е живял и се е приспособил в продължение на хиляди години. Затова вярвам, че ако успеете да вземете принципите от Аюрведа и ги приложите към нашата храна и обичаи, като ги пречупите и през вашето вътрешно усещане вие ще сте надградили вашето вътрешно израстване с много важно знание за това как работи вселената и ние хората в хармония с нея.

Това, което може да направите на практика след като имате познанието, е да откриете вашата Доша, чрез теста за определяне на дошата, или пък като се доверите на Аюрведа лекър, който ще ви направи по-подробен тест. След това чрез таблицата за позволените продукти по Доша може да се научите кои продукти според вашия вкус ще ви влияят благоприятно при едно или друго състояние. Така следващият път, когато усетите че много се изсушава кожата ви ще се сетите че трябва да балансирате ватата си. Може би имате и сухота на друго ниво? Или пък ако усетите, че много се гневите, то е вероятно да сте „подлютили гозбата си повече“ през последните дни и Пита ви е в дисбаланс. Или пък ако се усетите че сте се застояли в повече в последните дни, студено ви е, бавно подвижни се, измъчва ви хрема, качили сте някой килограм явно имате дисбаланс на Кафа. Е, надявам вече знаете какво трябва да направите при всяка една от тези ситуации 😊

И последно искам да ви споделя нещо много важно и да ви отворя една голяма врата за хората от вас, които стигнахте до тук но още не сте отваряли тази врата или дори не знаете че я има …

Ето и ключа за врата в следващите редове:

Принципите, на които ни учи Аюрведа за начина ни на живот и хранене са универсални вселенски закони, вплетени в прости правила, за да може да се използват от всеки човек. Тези универсални закони са също изведени в много други учения, духовни школи, учители и лечители живели някога по цялата земя, включително на територията на България. Даже бих казал, че с ученията на Орфей, Богомилството, и учението на Учителя  Беинса Дуно (Петър Дънов), България е един от трите основни духовни центъра в света заедно с държавите от подножието на Хималаи и земите на днешно Перу. За радост ученията като Аюрведа и Йога стигат до нас благодарение на силната западна пропаганда, но знайте че в България днес има живо общество от десетки хиляди хора, които поддържат българските учения създавани някога на тази свещена земя, на която живеем и ние!

Нашата цел е да ви запознаваме с тези учения, а вие сами да потърсите чашата с вода, която ще утоли вътрешната ви жажда!

Ако мислите, че тази страница ще бъде полезна на човек, който обичате или цените. Може да я споделите!

Иван Петров

Здравейте, Аз съм Иван и съм странник и изследовател по пътя към истинското ни "АЗ" и към творческото начало на творението, в което живеем всички ние. Използвам този блог за взаимопомощ, за да споделя с вас всичко това, което оставя отпечатък в душата ми по време на пътешествието. Вярвам че всеки от нас стъпва сам по своя път, но всички вървим душа за/до душа! [ВИЖ ПРОФИЛА НА ИВАН ПЕТРОВ]