Карма – Закон за Кармата

Карма – Закон за Кармата

Търси в речник


Кармата обикновено обозначава цикъла на причината и следствието – всяко действие, което човек предприема, ще го засегне в даден момент в бъдещето. Това правило се отнася и за вярванията, мислите и думите на човека и за действията, които проявява даден човек. Това правило е валидно както в положителен, така и в отрицателен аспект.

Карма, е санскритска дума, която грубо се превежда като „действие“, тя е основно понятие в някои източни религии, включително индуизма и будизма.

Днес хората използват думата карма по начини, които не са напълно в съответствие с традиционното й значение. Например, кармата често се злоупотребява, за да обозначи късмет, или съдба. Кармата също се злоупотребява като начин за обяснение на внезапни трудности. Да трудностите и съдбата ни са в отговор на действията ни в  даден минал момент, но нека това не ни служи за извинение.

Често в народните поверия съществуват изрази като: Каквото посееш, това ще пожънеш, каквото повикало, това се обадило и др, които описват последиците от закона за причината и следствието или за кратко кармата.

Закон за кармата – закон за причината и следствието

Закона за причината и следствието е част от 7те Херметични Принципа на Хермес Трисмегист обобщаващи цялото човешко познание. Закона гласи: Всеки ефект има конкретна и предсказуема причина обоснована от дадено минало наше действие. Всяка причина или действие има специфичен и предсказуем ефект. Това означава, че всичко, което в момента имаме в живота си, е ефект, който е резултат от наши минали действия. Затова се казва че бъдещето е предсказуемо, защото то е в следствие на действията, които извършваме днес. По точи начин всеобщите общо човешки действие определят човешката карма, която ще се прояви в бъдеще.

Пояснение: често в състояние на неосъзнатост човек може да каже: Ама аз правя това и това, но защо не получавам желания резултат. Човек не получава желания резултат защото в състоянието си на неосъзнатост, той пропуска голяма част от обкръжаващата го среда и последствията от други негови действия и бездействия в миналото.

При кармата подобни причини произвеждат подобни ефекти и резултати; тоест доброто дело ще доведе до бъдещ благоприятен ефект, докато лошото дело ще доведе до бъдещ вреден ефект.

Пример: Или ако опитвате едно и също нещо безброй пъти по един си същи точно определен начин ефекта породен от действията ви е бъде един и същ може би с малки различия породени не от вас, а от заобикалящата ви среда.

Важно: Осъзнавайки закона за причината и следствието човек започва да постига много бързо резултатите, за които винаги е желал. Това е така, защото той бързо вижда че повтаряйки дадени действия и практики, които са успешни той бързо започва да трупа положителни резултати. Тук обаче е важният момент в който човек трябва да работи в пълна осъзнатост, защото често добрите резултати ни подхлъзват и ние загърбваме други важни елементи от живота ни  (като, отношение с близки, нашето здравословно състояние и др.) и с нашето действие и бездействие в тези посоки започваме да трупаме лоша карма. Както се казва човек трябва да се научи на баланс.

Карма се занимава не само с връзката между действията и последиците, но и с моралните причини или намерения, които стоят зад действията. Така че, ако някой извърши добро дело по грешни причини – като направи благотворително дарение, за да впечатли друг човек, например – действието все още може да бъде неморално и да породи лоша карма. Пример ако чрез  вашият възход вие поробвате някой, унижавате, възпирате,  или му причинявате каквото и да е страдание или трудност, вие ще платите със същото след време.

Както се казва. По някога помагайки на някой с най-добро намерение ти го лишаваш от трудностите, а те са тези които ни учат. Така ти го обричаш, той пак да се изправи в бъдеще пред този проблем за да се научи да го решава. Знаете че непоискано добро не се прави.

За хората достигнали начално ниво на осъзнатост често може да ви споделят как правейки, казвайки или мислейки нещо не правилно, много често тяхната карма ги застига много бързо.

Важното е, че кармата е обхваната от концепцията за прераждането, при която човек се ражда в ново човешко (или нечовешко) тяло след смъртта. Следователно ефектите от дадено действие могат да бъдат пренесени върху човек в бъдещ живот, а добрата или лошата съдба, която някой изпитва, може да е резултат от действия, извършени в минали животи.

Тук бихме обобщили че: “Ако някой дръзне да помисли, каже, или наруши физически свободната воля на друго същество, то той попада моментално под закона на кармата, който рано или късно ще възмезди мисълта или деянието му.”

Коментар: много често някой ще каже, виж този човек, какви злини прави а и той и семейството му живеят добре. Тук мъдрия казва: А ти искаш ли да си на мястото на този за когото даваш примера? Много често тези хора се прераждат в следващи животи с много тежка съдба с болести по рождение, инвалидност, тежи заболявания, наркомания, алкохолизъм и др.

Душата знае. Много често вашето вътрешно аз ще ви спаси от големи грешки , които сте си мислили и сте на прага да ги направите. Тогава идва една спирачка, не знаете от къде идва, но това е мъдростта на вашата безсмъртна душа.

Нещо повече: вярва се че при достигане на определяна осъзнатост на душата, тя сама определя пред какви кармични трудности да се постови в следващия живот, за да научи уроците и да плати за миналите си погрешки.

Родова карма

Всички ние в обществото което живеем имаме различни общностни вдявания, навици и обичаи, на база които ние действаме ежедневно. Както знаете нашето действие определя ефекта, който ще получим след време. Така ако ние живеем в рамката на национализма или нацизма  и вярваме, че дадена друга нация или етнос е добра или лоша; Ако в семейството ни е обичай да се гледат и убиват животни за да се прехранваме; ако ние сме членове на дадена партия, групировка, агитка, движение – дейностите на това общо формирование много лесно ни увличат и така ние ставаме податливи на родовата (всеобщата) карма, която рано или късно ще ни застигне с добро или лошо според заслугите. Както казват: петте най-близки хора до теб, определят кой си и ти.

Важно: Тук дори е много ценно да се отбележи, че така наречените наследствени болести много често се проявяват не заради някакъв ген, а поради всеобщия „ритуал“ или пример на преяждане примерно, нервност, обездвижване, алкохолизъм, тютюнопушене, месоядство, преяждане с млечни продукти и подобни.

 

Най-важния момент отнасящ се до кармата е нивото на вашата пълна осъзнатост.
Знайте че всеки миг сте на изпит!
Така всяка обида която казвате, всяка лоша мисъл, която си помислите, всяко дръпване на цигарата, или глътка на алкохола, всяка минута допълнително в офиса след работно време, всяка следваща излишна хапка, ще забележите че не са ви необходими! Това е първата стъпка към чистотата, която ще ви даде много повече след време!

Тъй като аз вярвам и изпитвам кармата си всеки ден искам да направя едно много важно уточнение за всичко, което написах:

ВАЖНО: НЕ ВЗИЗАЙТЕ ВСИЧКО НАПИСАНО ТУК ЗА ПЪЛНА ИСТИНА!!! Проверете това което ви написах тук и на други места. То е обвързано с моя мироглед и ниво на познание до този момент на написването му . Моля, проверете го през вашата пълна осъзнатост, взимайте решенията в живота си като ги пречупите през вашата вътрешна истина в синхрон с вашата душа!

С най-добри чувства,

Иван

 

Полезни материали

Споделям ви полезни материали от големи български учители ако вие искате да се потопите още по- на дълбоко в същината на кармата:

 

Елеазар Хараш – Карма и съдба

(Източник YouTube канала  на ) Portal12.bg – Портал 12

С дълбока благодарност за словото на Елеазар Хараш
и усърдната работа на екипа на Портал 12 🙏 

Кармично пречистване

(Източник YouTube канала  на ) DaBudesh

С дълбока благодарност за словото на Зор Алеф, основател на Школата за Единно Учение 🙏 

Иван Петров

Здравейте, Аз съм Иван и съм странник и изследовател по пътя към истинското ни "АЗ" и към творческото начало на творението, в което живеем всички ние. Използвам този блог за взаимопомощ, за да споделя с вас всичко това, което оставя отпечатък в душата ми по време на пътешествието. Вярвам че всеки от нас стъпва сам по своя път, но всички вървим душа за/до душа! [ВИЖ ПРОФИЛА НА ИВАН ПЕТРОВ]