Търси в речникЗначение на: Мантра - значение и видове


Мантрата представлява свещена строфа, дума или сричка, която чрез повтаряне от практикуващия е предназначена за, придобиване на спокойствие, повишаване на вибрацията, съсредоточаване, самовглъбяване и дори самолечение. Мантрите са широко приложими в духовните школи на Хиндуизма, но с навлизането на йога в света те придобиват широка гласност по цял сватя днес.

Мантра е санскритска дума. Тя се състои от корена man – „manas – съзнание“ и – tra означаващо „инструмент, средство“. Буквално „мантра“ се превежда като: „инструмент на съзнанието“.

Мантрите в повечето случай са написани на древния и свещен език Санскрит. Обикновено се изпълняват чрез повтарящо се изричане или чрез песнопение (на англ. Chanting).

[сподели материал по темата]


Мантра – значение и видове

Мантра – значение и видове

Ефекти от песнопение на Мантра

При продължително повтаряне или песнопение на мантра, тя започва да действа чрез принципа на  натрупване, като ефекта от нея е много силен. Освен спокойствие и самовглъбяване мантрата може и да излекува човек от упорити и дори нелечими болести при продължително повтаряне за дълъг период от време.

Мантрите улесняват практикуващия в процеса по освобождаване на ума от илюзии и материалната обвързаност.

Повтаряне на мантрата помага на практикуващия да се свърже със всемирния разум на създателя, духовни водачи и същества от всемирното бяло братство.

Принципа на действие мантрата е същия, като при така наречените духовни формули и (утвърждения от модерната психология), а ефекта е изключително силен, благодарение на високата вибрация на думите от Санскрит.

В исторически план мантрите са предавани от поколение на поколение, като речта е римувана и лесна за повтаряне. Мантрите се използват и до днес в духовни ритуали и церемонии и различните хиндуистки духовни школи.

Мантра звук
снимка: meditativemind.org

Произход и смисъл на мантрите

Мантрите са се появили  за пръв път във великите индуски свещени книги на Ведите.

Най-основната мантра е ОМ (Аум). Използва се в началото или края на всички мантри. Философията скрита зад АУМ е идеята за нама-рупа (име-форма), която допуска, че всички неща, идеи или същества във феномелогичния свят имат някакъв вид име и форма. Счита се че най-основното или първоначално име и форма е първичната вибрация на думата Аум, защото то е първата проявена (произнесена) нама-рупа от Брахман(създателя). По тази причина Аум се смята за най-съществената и мощна мантра и затова се слага пред или след всички индуски молитви и мантри. Докато някои мантри могат да призоват единични Богове или принципи, най-фундаменталните мантри като „Аум“, „Шанти мантра“ или „Гаятри мантра“ и др. фокусират в Първичната реалност.

Често разпространен вид мантри се оформят от обръщението към някое божество. С този вид мантра се поздравява по такъв начин „Ом намах —-“ или „Ом джай —“ или други комбинации. Пример за такава мантра е „Ом намах Шивая“ (Аум, прекланям се пред господ Шива)…

Sadhguru за смисъла и практиката от песнопение на мантри

Смисъла на мантрите не е във значението им а във звука им.

Защо самия звук е по-важен от значението?

Значението се създава в човешката мисъл, а звука представлява самото божествено творение.

Звука ни помага да се свържем със самото творението, докато думите ми помагат само да вникнем в  психологическата структурата на човешкото същество.

Смисъла на мантрите е измислен, за да се приобщят хората които винаги търсят смисъл във всичко.

Ако не се научите да слушате, вие няма да може да разберете същината на творението, а ще може да откривате само психологически пътеки в ума ви. Така че причината повечето хора да говорят е че те искат на да намерят смисъл. Така повечето хора говорят без дори и да изкарват никакъв смисъл. Идеята на говоренето е да говориш със смисъл или да мълчиш. Но хората не могат да издържат на тишината, затова постоянно говорят.

Мантрата не е предназначена за пеене със смисъл. Тя е предназначена за песнопение на звука. Това означава да се изпълни вибрацията на звука, тази която ни свързва с творението.

Така че ако ме питате най-добрия вариант за песнопение на мантрата е ако не знаете смисъла. Така ще имате най-дълбоко свързана със звука.

Sadhguru 27-ми Ноември 2020

Популярни мантри

Това са част от най-популярните мантри:

ИЗТОЧНИЦИ:

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B0
http://anandaproject.net/%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/%D1%81%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82-%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%B8-%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD/
https://www.youtube.com/watch?v=vd9j8uo6OSY

Иван Петров

Здравейте, Аз съм Иван и съм странник и изследовател по пътя към истинското ни "АЗ" и към творческото начало на творението, в което живеем всички ние. Използвам този блог за взаимопомощ, за да споделя с вас всичко това, което оставя отпечатък в душата ми по време на пътешествието. Вярвам че всеки от нас стъпва сам по своя път, но всички вървим душа за/до душа! [ВИЖ ПРОФИЛА НА ИВАН ПЕТРОВ]