Петте стихии – Петте основни елемента / елементала

Петте стихии – Петте основни елемента / елементала

Петте стихии (5-те елемента / елементала): Етер, Въздух, Огън, Вода и Земя, в различни комбинации са в основата на абсолютно всичко създадено на този свят. Етъра се счита за основен творящ елемент, а другите 4 сили/стихии се материализират в различни състояния и комбинации. Всяка една от отделните сили / стихии, може да бъде както творяща (изграждаща), така и деструктивна в зависимост от състоянието й. Естественото им състояние е на хармония и баланс. Тъй като тези пет елемента изграждат и нас хората, тяхната постоянна активност определя и нашите моментни и дългосрочни състояния.

Търси в речник


Днес, познанието за взаимозависимостта на петте елемента и отражението им в нашия свят най-силно чуваме че се проповядват в западния свят от Йога и Аюрведа и чрез различните източни бойни изкуства, Цигун, Рейки, Тибетска медицина и други. Ако се интересувате обаче от различни духовни учения от целия свят ще видите че идеята за 5-те елемента (стихии: Етър, Въздух, Огън, Вода и Земя) е застъпено във всяко едно задълбочено духовно учение под една или друга форма.

Петте стихии изграждат и човека

Петте основни стихии изграждат нашето тяло и всичко около нас. Те изграждат и храна, с която се храним. А храната която ядем изгражда и нас самите. Тоест ако ядем една или друга храна повече, ние засилваме един или друг елемент повече в тялото си.

Тези пет елемента според индийската наука за начин на живот и хранене Аюрведа имат много важна зависимост за нас като човешки същества. Аюрведа дефинира едно много важно правило:  „Ако в моето тяло преобладава един от тези елементи и аз поемам още от този елемент тогава излизам извън баланс.

За да живее в баланс, човек трябва да се научи да балансира 5-те стихии  в себе си чрез начин на хранене, движение, слушане на музика, творчество и др.

5-те стихи (елемента)

Кои са петте елемента: Етер, Въздух, Огън, Вода и Земя

петте стихии

В своята си същност тези пет елемента са основните сътворяващи сили в битието:

ЕТЕР: Етера е основната живототворяща енергия. Асоциира се със великото съзнание което създава пространството – задава формите и пространствата, които притежават предметите. Етера събира частиците енергия и ги превръща във видима материя. Етера е първоначалната сътворяваща сила. Тази сила вдъхва живот във всяка материя и нематерния. В различните учения тя се нарича по различен начин: Прана, Ки, Чи, Свети Дух, а учените материалисти я наричат Оргон или Етер. За материалните хора Етера е трудно обясним, защото той не може да се усети с петте сетива, но е истинска благост за хората, които разпознават въздействието му във всичко живо, което ни заобикаля. Когато прозреш тази сила, ще можеш да видиш всичко невидимо след време.

ВЪЗДУХ: Въздухът се асоциира с движението. В нашето тяло всичко, което се свързва с движение това е въздух. Всичко, което се придвижва в тялото ни там се проявява въздуха, дори и храненето. Въздуха е лек и ефирен. Не се задържа на едно място. Той събира и предава информация от различни места. „Вятър го вее на бял кон“ казваме ние за хората, които не се задържат на едно място. Хората на въздуха обаче често са самовглъбени и търсят върховния смисъл. Те слабо се интересуват от земните неща. Въздушните хора са бързо подвижни и бързо се усещат от „къде духа вятъра“. Техен най-голям мъчител и студа. Те са крехки и често може да ги видите много облечени и на завет през студените месеци. Те не могат да носят „тежести“ и затова бързо се освобождават от тях, което е доста здравословно като цяло. Така е и с думите и мислите. Не ги задържат.

ОГЪН: трансформира материята. Огъня трансформира формите, задава форма или губи форма. Огъня може да направи и нещо пепел ако го прегори. Огъня е в основата на метаболизма, който трансформира и храната, от груб във фин вид за да нахрани и клетката. Няма как клетката да поеме храна тя поеме нещо извлечено от храната благодарение на огъня. Това е благодарение на храносмилателния огън, който е така важен в Аюрведа. От тук се получават много проблеми, ако имаме слаб храносмилателен огън. Огъня гори и боклуците, които са се натрупали от преяждане от предни пъти. Този огън на фино ниво се проявява в сила на нашия ум и разум. Огъня се появява и като знание. Когато имате вътрешен огън вие може да трансформирате и другите хора. Често казваме за хората, които са въздействащи че те са много огнени. Огнените хора са много директни в изказа си. Не си мерят много думите и не се притесняват да спорят. Силата на ума е при тях.

ВОДА: Водата е тази сила, която е офанзива на огъня. Тя потушава огъня. Водата създава мекота. Тя обединява всичко, така както водата придърпва и обединява всичко и тече към центъра на световния океан. Тук дори има много по-дълбок смисъл, но не е целта на тази статия. Хората, които имат водния елемент в себе си често са свързващи и обединяващи в комуникацията. Водата усвоява и поглъща. Хората с засилен воден елемент са по приемащи. Водата е в центъра  на създаването на живота при оплождането на жената. Ако жената има слабо изразена вода, може да има проблем със зачатието. Водата е в основата на чувствата. Затова и хората със засилена вода са много емоционални и проливат често много сълзи. В изказа си хората със засилена вода са много благи и меки. Приятно се говори с тях. Но те са по-бавни ако трябва да свършат нещо.

ЗЕМЯ: земята е твърдото и устойчиво състояние на материята. Елемента земя се проявява чрез костната ни система, зъбите и емайла им. Чрез костите стоим изправени. „Закостенял човек“, казваме ние българите. Хората с много земя са много устойчиви и стабилни, но често в тази си устойчивост те не се адаптират на промените които се случват в средата около тях и често това им носи проблеми. Имат много устойчиви мисли и често много трудно ще си сменят мнението подаден въпрос. Може да се разчита на думата им.

Видяхте тези пет елемента как изграждат нас хората, но те изграждат и всичко около нас.

Тук е важно да се разбере, че всеки от нас притежава качества от всичките елементи в различно съотношение. Така в един човек преобладава повече от един елемент а при друг човек или друг. Така всички ние сме различни не само по рождение, но и в моментното ни състояние по някога особено когато сме в дисбаланс.

Друго важно нещо, което бива да отбележим е че силата на елементите не се отразява само на физическо ниво, но и на ниво съзнание, което определено дава своето въздействие на мислите и действията на дадения човек.

Иван Петров

Здравейте, Аз съм Иван и съм странник и изследовател по пътя към истинското ни "АЗ" и към творческото начало на творението, в което живеем всички ние. Използвам този блог за взаимопомощ, за да споделя с вас всичко това, което оставя отпечатък в душата ми по време на пътешествието. Вярвам че всеки от нас стъпва сам по своя път, но всички вървим душа за/до душа! [ВИЖ ПРОФИЛА НА ИВАН ПЕТРОВ]