Плодове

Плодове

ВИДОВЕ ПЛОДОВЕ
състав и ползи от плодовете

В тази публикация споделяме с вас най-популярните плодове и
какви са техните основни свойства и ползи за организма.

В следващата таблица ще видите плодовете и техните свойства и отражение върху човешкия организъм според принципите на АЮРВЕДА.

Ако искате да разберете кой от плодовете е подходящ за вас и кой не, трябва да направите ТЕСТ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА АЮРВЕДА ДОША (конституция).

Буквите в таблицата: В, П и К съответно означават различните видове доши Вата, Пита и Кафа. Коя е Вашата доша, ще може да определите с теста за определяне на доша.

Ето и таблицата с най-популярните плодове:

ТАБЛИЦА С ПЛОДОВЕ

Вижте тук пълната ТАБЛИЦА С ПОЗВОЛЕНИ ХРАНИ В АЮРВЕДА.

Плодовете са подходящи при всякакъв вид диета за подобряване на здравословното състояние на организма, особена при диети свързани с гладолечение по системата на Лидия Ковачева.

Диетата само различни сурови видове плодове,
е най-сигурния метод за справяне със всяко заболяване.

Авокадо

Авокадото е супер храна

Авокадото е подходящо за всяка здравословна диета. То съдържа: витамини: А, B, C, E, и K; мед, желязо, фосфор, магнезий и калий. Едно авокадо cъдъpжa между 250 и 320 ĸaлopии, 3-4 гp. пpoтeин и 28-32 гp. полезни мaзнини. Bъпpeĸи. чe Авокадото cъдъpжa 14-17 гp. въглexидpaти, 12-14 oт тяx ca фибpи, затова е полезно за всяка диета.
Подпомага: сърцето,  очите, усвояването на др. храни. Намалява лошият холестерол, триглицеридите и теглото.

👉 ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

Банан

Бананите са част от супер храните

Бананът е един от най-популярните плодове на света. Бананите са богати на фибри, както и антиоксиданти. Съдържат: витамини В6,  С, минерали: и калий,  магнезий,  както и протеини, мазнини и др.. Средно един банан е 105 калории. Богати са на пектин.
Ползи: намаляват  кръвната захар; подобряват храносмилането и дефекацията; помагат на сърцето, бъбреците и други.

👉 ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

Боровинки

Боровинките са част от супер храните

Боровинките са богати на: антоцианини, флавоноиди и феноли, като и хлорогенна киселина, кверцетин, лутеин и каемпферол, които укрепват защитните сили на организма срещу свободните радикали. Изобилстват на витамин C. Боровинките са подходящи за всяка диета.

Подпомагат: зрението, сърцето, пикочния мехур, храносмилането, паметта и мозъчната функция и много друг.

👉 ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

Вишни

Вишната съдържа: магнезий, желязо, кобалт, пигменти и витамини: В1, В6, С, които съдържа, извежда от организма азотни остатъци. Сокът утолява жаждата и подсилва апетита. Използва при артрит, психични заболявания, и при нужда от слабително и отхрачващо средство.
Подпомага: сърдечно–съдовата система, помага укрепването на капилярите, повишава тонуса и намаляват високото артериално налягане, помага също при анемия, при безсъние.
Противопоказно при: повишена киселинност на стомашния сок, захарен диабет, стомашни язви, затлъстяване, хронични възпаления на белите дробове, честа диария.

👉 ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

Ябълка

Зелени и жълти ябълки

Почти всяка диета съдържа ябълки.
Ябълките съдържат витамини, минерали и фибри. Една средно голяма ябълка се набавят 17 процента от необходимия дневен прием фибри на организма.
Витамини: A, C, B9 (фолиева киселина).
Минерали: калий, калций, фосфор, желязо.
Подпомагат:  работата на сърцето, жлъчката, стомаха . Намаляват течностите в организма, намаляват кръвната захар, помагат при запек и диария.

👉 ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

Иван Петров

Здравейте, Аз съм Иван и съм странник и изследовател по пътя към истинското ни "АЗ" и към творческото начало на творението, в което живеем всички ние. Използвам този блог за взаимопомощ, за да споделя с вас всичко това, което оставя отпечатък в душата ми по време на пътешествието. Вярвам че всеки от нас стъпва сам по своя път, но всички вървим душа за/до душа! [ВИЖ ПРОФИЛА НА ИВАН ПЕТРОВ]