Учение за устойчивост на духа и тялото в Чи Гун и Кунг Фу

Учение за устойчивост на духа и тялото в Чи Гун и Кунг Фу

Казват, че за да построиш нещо стабилно и устойчиво, най-важното условие е на изградиш здрава и дълбока основа. Здравата основа ще е издръжлива и ще може да те извиси нависоко. От какво зависи стабилността на човешките тяло и дух ще разберем от лекцията  на учителя Shi Heng Yi от манастира Шаолин в Европа. Лекцията е част от ученията Чи Гун и Кунг Фу.

Препоръка: Лекцията е на немски със субтитри на английски. За по-лесно сме я превели за вас. Препоръчвам ви обаче да я слушате, дори и да не разбирате немски. Гласа, тембъра, и музиката заедно с превода ще ви дадат пълна опитност.

Четете думите бавно и вниквайте между редовете!

източник: shihengyi.online

Ето и лекцията за устойчивостта на духа, мисълта и тялото:

За да може една сграда да остане устойчива (стабилна) и непоклатима, тя се нуждае от здрава основа.
Както сградата, хората също искат да постигнат различни неща в живота.

За една устойчива основа, която искате да постигнете на физическо ниво, зависи от стабилността и силата на краката. Второ и много по-важно обаче е да обърнем внимание на всички мисли, които се случват в съзнанието ни, докато изпълняваме практиката за устойчивост (стабилност).

Цялата тази вътрешна борба… борба в смисъл, че мислите идват в съзнанието ни и ние сме готови да им се предадем и поддадем без дори и да се замислим. За пример, ако ни сърби някъде, ние сме готови веднага да се почешем без да се замислим.

Целта е да се научим да поемем контрол върху всички тези мисли. Да се научим да не реагираме на всички тези мисли и изкушения. Вместо това, докато изпълняваме практиката за стабилност, ние се учим да бъдем дълбоко потънали в себе си, толкова дълбоко, че никога повече външни фактори да могат да ни повлиаят!

Така, вие ще започнете да откривате един център и този център ще стане неразрушим. Този център ще остава същия, без значение какво ще се случва отвън. Защото вие методологично и структурно сте придобили умение, да запазвате и поддържате вашия вътрешен център, и така да поддържате своя баланс!

Как да постигнете вашия баланс?

Когато лявата и дясната страни са балансирани, когато предната и задната ви страни са балансирани, … когато отгоре и отдолу, отвътре и отвън сме балансирани, … тогава, ние сме в баланс!

Ако една от тези позиции по-горе е извън баланс, ние не сме в баланс.

Когато ние се намираме извън нашия център, ние сме колебливи. При колебание, когато има движение в едната посока, това означава че някога ще има движение и в обратната посока. Само при неподвижността нищо не се връща при нас. (време за размисъл)

Затова, физическата и менталната подготовка и тренировка за неподвижност започват с практика за стояща устойчивост.

Целта в манастира Шаолин не е да се научите как да се биете. Тук учим много техники за бой, дори цялата практика прилича много на истинска битка, но целта е да се научите как да не стигате до бой. Целта е да се научите как да отбягвате битката. Има съществена разлика между това да се учите да се биете и между това да се учите как да не допуснете да се стигне до битка. И в двата случая можеш да разгромиш противника, но намерението е съвсем различно. (време за размисъл)

Учим се как да удряме и ритаме, учим се как да поемаме удари и как да отбиваме удари. Обаче … ние не искаме да се бием в нашия живот. Ние не искаме да се бием срещу друг човек, и още повече, ние не искаме да се бием със самите нас!? (време за размисъл)

Лекция в YouTube на: Shi Heng Yi

ПРЕПОРЪКА: Ако случайно попадате на темата за устойчивост на духа и тялото чрез Чи Гун и Кунг Фу, може да видите нашия раздел за Чи Гун тук.

Впечатлявам се как с толкова прости думи и примери учителя Shi Heng Yi  изказва основата на учението по Чи Гун и Кунг Фу. 

В същото време прави и лекция за емоционална уравновесеност и устойчивост, като ни учи:  да не се поддаваме на емоциите на другите хора и да влизаме в конфликт с тях;  да не се поддаваме на изкушения, които ни изваждат извън нашият център;  да се приемем такива каквито сме; да търсим себе си, а не да наподобяваме някой, който мислим, че е по-… от нас;  да не се сравняваме, …

Да открием и бъдем себе си …

П.П.
За хората, които са изучавали окултната наука и са запознати с  различните фини тела на човек ще може да проследите лесно връзката между тяло, емоции, мисъл и дух.

ИЗТОЧНИЦИ:

shihengyi.online
youtube.com/watch?v=GEdmfSveffg

Иван Петров

Здравейте, Аз съм Иван и съм странник и изследовател по пътя към истинското ни "АЗ" и към творческото начало на творението, в което живеем всички ние. Използвам този блог за взаимопомощ, за да споделя с вас всичко това, което оставя отпечатък в душата ми по време на пътешествието. Вярвам че всеки от нас стъпва сам по своя път, но всички вървим душа за/до душа! [ВИЖ ПРОФИЛА НА ИВАН ПЕТРОВ]