Автор: @Meditative Mind – OM SHANTI OM Mantra with Tibetan Singing Bowls

Оm shanti shanti shanti мантра - Ом Шанти

Оm shanti shanti shanti мантра – Ом Шанти

Оm shanti shanti shanti мантра – Ом Шанти

Ом Шанти мантра е призоваване за мир или призоваване към Бог. Обикновено се пее три пъти, за да стане om shanti shanti shanti. Тази мантра означава „ом, мир, мир, мир“. Фразата може да се разглежда като поздрав, но се появява най-вече в индуистки и будистки молитви, писания и церемонии.

На Санскрит:

ॐ शान्तिः

На латински:

Оm shanti shanti shanti

На български:

Ом Шанти Шанти Шанти

Ом шанти шанти шанти ом Om shanti
снимка: picsabay.com

За какво служи мантрата om shanti shanti shanti

Традиционно думата шанти се пее три пъти след ом, тъй като призовава за мир на три нива на съзнание: събуждане, сънуване и сън. Смята се също така, че то се пее три пъти, за да се хармонизират трите локаса или свята: земята, небето и ада. Също така може да се каже, че шанти се пее три пъти, за да успокои и да донесе мир на тялото, ума и духа.

Мантрата, ом шанти шанти шанти може да се каже като прекрасна молитва сама по себе си. Искайки мир от създателя, Богът на вашето преживяване и това също се счита за молитва, която иска защита или мир от света около вас.

Происход на думите “Ом Шанти Шанти Шанти”

Ето и какъв е произхода на думите в самата мантра.

Смята се, че думата “ОМ” или “АУМ” представлява божественото под формата на звук. Това е универсалният звук, където неговото произнасяне е звукът на самото творение.

Думата „шанти“ означава дълбоко и дълбоко ниво на мир. Това е коренът на думата шалом на иврит или „салам“ на арабски. Първоначално шанти идва от санскритския корен „Шам“, което означава, спокоен, успокояващ и щастлив. Санскритът има много лингвистични и фонологични промени, които могат да възникнат и да прехвърли думите към други форми на себе си; по този начин „Шам“ в крайна сметка се превръща в „шанти“.

Мантрата е подходяща е за медитация, и енергийни практики като Рейки и други.

Как да се изпълни мантрата

Когато се произнася мантрата Om Shanti, om трябва да се остави да резонира по цялото тяло, включително кухините в главата. Буквата „а“ в думата „шанти“ трябва да бъде дълга и изтеглена, както в думата „баща“. „А“ е с дължина два удара. „Т“ в думата „шанти“ трябва да се произнася, притискайки езика към зъбите; това звучи различно от английската версия на „t“.

Индуистките учения обикновено завършват с думите Om shanti shanti shanti като призоваване за мир, а мантрата се използва и за сключване на някои будистки церемонии за преданост.

@Vyanah Music – For Inner Balance – Peaceful Mantra – Om Shanti Shanti Shanti Om

ИЗТОЧНИЦИ

https://www.yogapedia.com/definition/9152/om-shanti
https://www.wildmind.org/mantras/figures/shanti

Иван Петров

Здравейте, Аз съм Иван и съм странник и изследовател по пътя към истинското ни "АЗ" и към творческото начало на творението, в което живеем всички ние. Използвам този блог за взаимопомощ, за да споделя с вас всичко това, което оставя отпечатък в душата ми по време на пътешествието. Вярвам че всеки от нас стъпва сам по своя път, но всички вървим душа за/до душа! [ВИЖ ПРОФИЛА НА ИВАН ПЕТРОВ]