Автор: @Tina Malia – Topic – В изпълнение на Tina Malia & GuruGanesha

Gayatri Mantra - Гаятри мантрата - тълкование от Сай Баба

Gayatri Mantra – Гаятри мантрата – тълкование от Сай Баба

Gayatri Mantra – Гаятри мантрата – тълкование от Сай Баба

Gayatri Mantra (Гаятри мантра) е от един от най-старите съществуващи текстове на индоевропейски език, Риг Веда, който е съставен някъде между 1700 г. пр. Н. Е. И 1100 г. пр. Н. Е. Това е силно почитана мантра, свързана с обредните церемонии за индусите.

Днес, с пренасянето на йога на запад Гаятри мантра се пее от практикуващите йога и медитация не само в Индия но по целя свят.

Текст на Gayatri Mantra:

Текст на санскрит:

 ॐ भूर्भुवः॒ स्वः ।
तत्स॑वितुर्वरे॑णियं(तत्सवितुर्वरेण्यं) ।
भ॒र्गो॑ दे॒वस्य॑ धीमहि ।
धियो॒ यो नः॑ प्रचो॒दया॑त् ॥

Текст по международната азбука за транслация от Санскрит:

Oṃ bhūr bhuvaḥ svaḥ
tát savitúr váreṇ(i)yaṃ
bhárgo devásya dhīmahi
dhíyo yó naḥ prachodáyāt

Звучене на български:

ОМ Бхур Бхува Свуаха,
Тат Савитур Вареням
Бхарго Девася Дхимахи,
Дхийо Йонах Прачодаят

Има много разновидности на превода на мантрата. Споделям ви най-достоверните, които аз намерих. Ето и превода от английски, както и редица от тълкования, който намерих на сайта организацията на великия учител Sri Sathya Sai Baba (САЙ БАБА):

ЗНАЧЕНИЕ:

ОМ, Ние медитираме върху нашия най-обожаван Върховен Бог, създателят, чието излъчване (божествена светлина) озарява всички сфери (физическа, ментална и духовна). Нека тази божествена светлина озари нашия път към просветлението.

Значение дума по дума:

ОМ: Звука на създаване на вселената; Bhur: физическото тяло / физическото царство; Bhuvah: жизнената сила / менталното царство Suvah: душата / духовното царство; Tat: Това (Бог);
Savitur: Слънцето, Създател (източник на целия живот);
Vareñyam: обожавам; Bhargo: излъчване (божествена светлина); Devasya: върховен Господ; Dhīmahi: медитирайте;
Dhiyo: интелектът; Yo: Нека тази светлина;
Nah: нашата; Prachodayāt: осветява / вдъхновява.

Може да прочетете за ОМ – АУМ мантрата подробната ни статия тук.

Ето как звучи и мантрата…

В мрежите за видео споделяне може да чуете Gayatri Mantra в много различни изпълнения и аранжименти. Прилагам ви моите най-любими:

@Tina Malia – Topic – В изпълнение на Tina Malia & GuruGanesha
————————–

@Deva Premal & Miten – в изпълнение на Deva Premal
————————–

@Sam Garrett – в изпълнение на Sam Garrett

ТЕКСТ КЪМ ПЕСЕНТА:
Oṃ bhūr bhuvaḥ svaḥ
tát savitúr váreṇyaṃ
bhárgo devásya dhīmahi
dhíyo yó naḥ pracodáyāt

I feel Light, guiding our way home.
I see Light, essence of my soul.
I am light, in my heart I know.
We are light, together we are whole.

Om Arkaya Namaha, Arkaya.
Om Arkaya Namaha.
————————–Прилагам ви и поредица от тълкования от самия Сай Баба:

След няколкото много хубави изпълнения ви прилагам поредица от тълкование на мантрата от Сай Баба:

Гаятри е универсална молитва, залегнала във Ведите. То е адресирано към Иманентното и Трансцендентното Божествено, на което е дадено името „Савита“, което означава „онова, от което се ражда всичко това“. Гаятри може да се разглежда като имащ три части – (1) Поклонение (2) Медитация (3) Молитва. Първо се възхвалява Божественото, след което се медитира с благоговение и накрая се отправя призив към Божественото да събуди и укрепи интелекта, отделната същност на човека.
Гаятри се разглежда като същността на Ведите. Веда означава знание и тази молитва насърчава и изостря способността да дава знания. Всъщност, четирите основни декларации, залегнали в четирите Веди, се подразбират в тази мантра Гаятри.
(реч на Sri Sathya Sai Baba, 20-ти Юни, 1977г.)

Гаятри мантрата е свещено песнопение, което демонстрира единството, което стои в основата на многообразието в творението. Чрез признаването на това единство можем да разберем множеството. Глината е едно и също нещо, въпреки че от нея могат да се правят саксии с различни форми и размери. Златото е едно, въпреки че златните орнаменти могат да бъдат многообразни. Душата е една, въпреки че въплътените форми, в които тя живее, може да са много. Независимо от цвета на кравата, млякото винаги е бяло.
(реч на Sri Sathya Sai Baba, 17-ти Март, 1983г.)

Gayatri Mantra – Гаятри мантрата

ЗАДЪЛБОЧЕНИ ТЪЛКОВАНИЯ:

Гаятри, Савитри и Сарасвати са скрити във всички. Bhur, Bhuvah и Swah в мантрата Гаятри се отнасят до тялото (материализация), жизнената сила (вибрация) и душата (радиация). Bhur означава земята, която не е нищо друго освен комбинация от материали. Това означава човешкото тяло, което също е комбинация от материали. Bhuvah се отнася до жизнената сила, която кара тялото да вибрира. Суа се отнася до Прайнана-шакти, която поддържа жизнената сила. Тази Прайнана-шакти е известна като постоянно интегрирано осъзнаване. Това също се нарича радиация. И трите, а именно материализация, вибрация и лъчение присъстват в човека. Казвам ви често, вие не сте един, а трима – този, който мислите, че сте (физическо тяло), този, който другите мислят, че сте (умствено тяло) и този, който наистина сте (Душата).
(реч на Sri Sathya Sai Baba, 10-ти Февруари, 2000г.)

Гаятри е описан като имащ пет лица. Първият е “ОМ”. Вторият е „Бхур-бхувах-свах“. Третото е. “Tat-savitur Vareñyaṃ”. Четвъртият е „Bhargo Devasya Dhīmahi“. Петият е “Dhiyo Yonah Prachodayāt”. Гаятри представлява в тези пет лица петте прани (жизнени сили). Гаятри е защитникът на петте прани в човека. „Gāyantaṃ trāyate iti Gayatri“ – Тъй като защитава този, който го рецитира, той се нарича Gayatri. Когато Гаятри действа като защитник на жизнените сили, тя е известна като Савитри. В историята на Савитри Савитри е известна като преданата съпруга, която върна към живот съпруга си Сатяван. Савитри е председателстващото божество което  защитава тези, които водят живот на Истината. Това е вътрешното значение.
(реч на Sri Sathya Sai Baba, 17-ти Март, 1983г.)

Какви са ползите от пеене на Гаятари мантрата според  Сай Баба:

Чрез медитация върху Гаятри човек може да осъзнае вътрешния мотивиращ принцип на петте елемента, петте жизненоважни въздуха в човешкото тяло и петте обвивки, които обгръщат Атма. Точно както има три основни енергии, които управляват човека – физическата, метафизичната и психическата, адхи-бхутик, адхи-дайвик и адхиатмик, Гаятри има три аспекта – Гаятри, Савитри и Сарасвати. Гаятри насърчава метафизичното, Савитри, физическото и Сарасвати, психическото. Тези три карани или инструменти трябва да бъдат почистени и сублимирани, за да може човек да осъзнае целта на живота. Чрез рецитацията на мантра Гаятри и медитация върху нея може да се постигне тази велика задача.
(реч на Sri Sathya Sai Baba, 26-ти Юни, 1981г.)

Божественото излъчване, ще слезе върху вас и ще освети интелекта ви и ще освети пътя ви, когато тази мантра бъде изпята. Също така повторете шанти три пъти в края, защото това повторение ще даде шанти или мир на три същества във вас – тяло, ум и душа.
(реч на Sri Sathya Sai Baba, 20-ти Юни, 1977г.)

Кога трябва да се изпълнява мантрата:

От съществено значение е да се произнесе мантрата Гаятри поне три пъти сутрин, обед и вечер. Това ще послужи за намаляване на ефектите от грешните действия, които човек прави всеки ден.

Направете си напомняне да го повтаряте, когато се къпете, както и преди всяко хранене, когато се събуждате от сън и когато си лягате. И също така повторете шанти (мир) три пъти в края, тъй като това повторение ще даде мир на три същества във вас – тяло, ум и душа.
(реч на Sri Sathya Sai Baba, 17-ти Март, 1983г.)

Сега, когато видяхте тълкованието Гаятари мантрата от Сай Баба превода дума по-дума, тези от вас, които имат малко окултно познание биха могли да направят и свое собствено тълкование на превода 🙂 Нека всеки сам намери своето тълкование по пътя на любовта, мъдростта и истината.

АУМ

ИЗТОЧНИЦИ:

https://www.sathyasai.org/devotional/gayatri

https://www.yogaspirit.com.au/blog/gayatri-mantra

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B0%D1%8F%D1%82%D1%80%D0%B8_%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B0

https://www.yoga108.info/yoga-rechnik/mantri

https://samgarrett.bandcamp.com/track/light-of-your-grace-live-at-monte-sahaja

Иван Петров

Здравейте, Аз съм Иван и съм странник и изследовател по пътя към истинското ни "АЗ" и към творческото начало на творението, в което живеем всички ние. Използвам този блог за взаимопомощ, за да споделя с вас всичко това, което оставя отпечатък в душата ми по време на пътешествието. Вярвам че всеки от нас стъпва сам по своя път, но всички вървим душа за/до душа! [ВИЖ ПРОФИЛА НА ИВАН ПЕТРОВ]