Автор: @Krishna Das Music - Om Namah Shivaya мантра в изпълнение на Кришна Дас

Om Namah Shivaya мантра - Ом Намах Шивая

Om Namah Shivaya мантра – Ом Намах Шивая

Om Namah Shivaya мантра – Ом Намах Шивая

Om Namah Shivaya е една от най-популярните индуистки мантри и най-важната мантра в шаивизма. Namah Shivaya означава „O поздрави към благоприятния!”, или „преклонение пред Господ Шива”, или „универсалното съзнание е едно”. Нарича се Siva Panchakshara, или Shiva Panchakshara или просто Panchakshara, което означава „петсричната” мантра ( а именно, с изключение на Ом) и е посветена на Господ Шива.

Текст на Om Namah Shivaya мантра:

Текст на Санскрит:

ॐ नमः शिवाय

Текст по международната азбука за транслация от Санскрит:

Om Namaḥ Śivāya

Звучене на български:

Ом намах Шивая

ЗНАЧЕНИЕ:

„O поздрави към благоприятния!”, или „преклонение пред Господ Шива”, или „универсалното съзнание е едно”.

ОМ е първичния звук с който твореца създава вселената чрез произнасянето му! Обикновено се слага в началото и/или края на всички мантри. прочети повече

Om Namah Shivaya
снимка: picsabay.com

Om Namah Shivaya в Индуизма

Om Namah Shivaya е част от Индуистките духовни обичай, но е получила по-широка пополярняст извън Индия в резултат на Сиддха йога, основана от Свами Муктананда, в която тя е основната мантра, използвана за медитация и пеене.

Употреба на Om Namaḥ Śivāya мантра

Om Namah Shivay се повтаря при медитация чрез пеене, словесно или мислено, вглъбявайки се, всепроникващо присъствие на Господ Шива. Традиционно се повтаря 108 пъти на ден, като същевременно се брои на нишка рудракша мъниста. Тази практика се нарича джапа йога. Той се пее свободно от всички, но е най-мощен, когато е даден от нечий гуру. Преди това посвещение, което се нарича мантра дикша, гуруто обикновено изисква период на обучение. Това посвещение често е част от храмов ритуал. Гуруто прошепва мантрата в дясното ухо на ученика, заедно с инструкции как и кога да се пее.

Ползи от пеене на мантрата

Om Namah Shivaya е като молитва за божествена любов, благодат, истина и блаженство. Когато се прави правилно, това успокоява ума и носи духовно прозрение и знание. Той също така държи поклонника близо до Шива и в рамките на Неговото защитно глобално общение.

Om Namaḥ Śivāya е мощна лечебна мантра, полезна за всички видове физически и психични заболявания. Произнасянето на тази мантра от душа носи мир в сърцето и радост на Ātman (висшето ни аз) или душата. Много индуски учители смятат, че рецитирането на тези срички е звукова терапия за тялото и нектар за Атман (висшето ни аз).

Изпълнение на: Tina Malia & GuruGanesha
“Sarva Mangala/Om Namah Shivaya” @Tina Malia

Източници:

https://en.wikipedia.org/wiki/Om_Namah_Shivaya https://www.youtube.com/watch?v=PTc8X37oJBE

Иван Петров

Здравейте, Аз съм Иван и съм странник и изследовател по пътя към истинското ни "АЗ" и към творческото начало на творението, в което живеем всички ние. Използвам този блог за взаимопомощ, за да споделя с вас всичко това, което оставя отпечатък в душата ми по време на пътешествието. Вярвам че всеки от нас стъпва сам по своя път, но всички вървим душа за/до душа! [ВИЖ ПРОФИЛА НА ИВАН ПЕТРОВ]